Skip to content
Ректорот на Московската духовна академија во посета на Македонија
Делегација од Московската духовна академија (МДУ), предводена од Архиепископот Верејскиј г. Евгениј, ректор на Академијата, е  во официјална посета на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ (УКИМ) до 13-ти јуни.

Анализата на деканот на Богословскиот факултет проф. д-р Ацо Гиревски во врска со посетата погледнете ја на следниов линк.

 
Faculty of Orthodox Theology in Skopje
 Faculty of Orthodox Theology in Skopje

Saint Clement of Ohrid Faculty of Orthodox Theology in Skopje was founded in 1977 by the Macedonian Orthodox Church – Archdiocese of Ohrid. The Theology Faculty has been recognized as a direct successor and restorer of the University of St. Clement which was founded 1122 years ago. With the Cooperation Agreement between the Holy Synod of MOC and UKIM the Faculty today is a member of Ss. Cyril and Methodius University in Skopje.

The faculty staff is composed of fifteen professors and prominent collaborators. This year we are celebrating our 35th Jubilee. Up to now 1332 students have participated in the programs of the Faculty and 334 students have successfully completed their undergraduate studies. The number of enrolled students estimates 150 students per year of which 2/3 are full-time students.

Повеќе...
 
Верата на жените од светите списи

 Во потрага кон добродетелна жена

(Рецензија на книгата, Верата на жените во светите списи, од теолозите м-р Анета Јовковска и г-ѓа Хафса Џемаили)

Верата на жените од светите списиКнигата на авторките — теолози, м-р Анета Јовковска и г-ѓа Хафса Џемаили, насловена Верата на жените во светите списи, компаративна студија за жените кои се споменати во Библијата и Куранот, се состои од три дела. Првиот дел, Жените кои се споменати во Светото писмо на Стариот завет, вториот дел, Жените кои се споменати во Светотописмо на Новиот завет и третиот дел, Жените кои се споменати во Куранот. Книгата заедно со консултирана и корисгена литература (и речник) има 269 (308) страници.
Делото претставува една прекрасна фактографија за жените во светите списи, поточно во двете фундаментални книги Библијата за христијаните и Куранот за муслиманите. Во таа смисла, во предговорот ги среќаваме зборовите дека во неа „се изложени биографски податоци за повеќе од 260 жени споменати во Светото писмо на Стариот и на Новиотa завет и на 38 жени кои се споменати во Куранот“, и уште дека „тие се сопруги, мајки, сестри, ќерки, слугинки Божји, благословени суштества, кои им дале живот на многу генерации на човековиот род, а освен тоа дека „тие не се измислени ликови, туку реални личности за чие постоење, живот и дела ни сведочи и историјата".

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 Следно > Крај >>

Лист 1 од 4Помош за Бигорскиот манастир

Сите што сакаат да се вклучат во возобновувањето на Бигорскиот манастир можат да донираат на следните жиро-сметки:
Денарска жиро-сметка:
500-000000-3835-65
Стопанска банка А.Д. Битола

Девизна жиро-сметка:
МПЦ Дебарско-кичевска епархија
Бигорски манастир Свети Јован Крстител
IBAN MK07500701000133139
Депонент: Стопанска банка А.Д. Битола
SWIFT STBBMK22

Телефони за донација:
070 / 075 / 077  143 444